Varkens zijn sociale, gevoelige, aanhankelijke, grappige, communicatieve, intelligente
en zindelijke dieren. Ze hebben gezelschap van soortgenoten nodig en een passende huisvesting. Ze moeten zich in hun natuurlijke gedrag kunnen uitleven. Ze hebben huisvesting, goede voeding en verzorging nodig.

In deze varkensbijsluiter lees je alles wat je moet weten over het houden van varkens als gezelschapsdieren.
Er zijn verschillende rassen, ook gemengde rassen. Hier heb je een publicatie die je over alle rassen vertelt.

Wij hebben ervaring met Piétrain-varkens en het ras Oxford, Sandy and Black.

In Gent vind je de dichtste varkenskweker vzw de grazer. Nils en Jens helpen je graag op weg bij de aankoop, afname en transport naar de varkenswei. Bij het Varkensloket of bij DGZ Vlaanderen kan je altijd terecht om te horen wie je zo lokaal mogelijk van de juiste biggen kan voorzien.

Maar informeer je heel goed, ga langs en let op onderstaande zaken. Onderneem een plaatsbezoek en volg het kweekproces van dichtbij op.

  • Zijn het biggen van scharrelvarkens? Zoveel te beter, dan zijn die al wat sterker gewoon aan het buitenleven die je hen zal schenken. Zoniet passen ze zich vlug aan, maar raden we aan om ze iets langer bij de moederzeug te houden. Doorgaans kan een big vanaf 40 dagen zelfstandig leven. Dus zeker niet vroeger!
  • Alle biggen krijgen een oormerk gelinkt aan hun pasport, vraag dit zeker op. Zo voldoe je meteen aan de verdere regulering voor de identificatie van varkens bij transport.
  • Welk voer krijgen ze nu? Schakel zachtjes aan over want ze zullen wat verward zijn.
  • Neem bij voorkeur zeugen, de beertjes hebben scherpere tanden.
  • In geen geval biggen afnemen wiens staart is gecoupeerd of wiens wroetschijf is gesaboteerd met een neusring.