We maakten gebruik van een aantal handige online tools voor onderlinge communicatie en praktisch geregel:
Een kalender met een opsomming van alle voedershiften, taken en voedselafhaalmomenten waarin iedere hulpboer kan aanduiden wanneer hij welke shift doet.
Google spreadsheets maakt het mogelijk om gezamenlijk aan een document te werken. Op deze manier kan iedereen van thuis uit beslissen wanneer hij welke shift doet en kan er opgevolgd worden of er voor iedere shift een hulpboer is. Het online beurtrolsysteem werd ervaren als een laagdrempelige manier om shifts op te vullen en kan gebruikt worden op zowel computer, tablet als smartphone.
Maak een Google Spreadsheet aan. Zet in de rijen de datum en de verschillende shiftmomenten (bv. voormiddag, namiddag en avond) en in de kolommen de verschillende taken, zoals voederen, ophalen van voedselafval, klusjesdagen, etc.
Zie hier een voorbeeld. In de rechterkolom kan je deze downloaden en aanpassen naar de agenda van jouw seizoen en hulpvoeren. Deze kan je dan vanuit Google drive delen met alle hulpboeren.
Download hier de uitgebreide handleiding.
Online facebookgroep om hulpboeren onderling met elkaar te laten communiceren, het reilen en zeilen op de site te bespreken en om problemen te signaleren.
Facebook is een manier waarop snel met elkaar gecommuniceerd kan worden. Het is een handige tool om last-minute shifts te wisselen, problemen op de site aan te kaarten of op te roepen tot actie. Door het informele karakter is het laagdrempelig en kan het meewerken aan een positieve groepsdynamiek.
Bekijk hier de handleiding voor het aanmaken van een facebookgroep.
Een rekenblad om bestellingen van het spilvarkenvlees bij te houden zonder veel rekenwerk.
Via een gedeelde bestellijst kunnen mensen eenvoudig hun bestellingen ingeven en het zo nodig zelf aanpassen. Door de handige rekenfuncties in Excel/Google Spreadsheets krijg je een goed zich op het aantal kilogram varkensvlees dat besteld wordt en het bedrag dat iedereen moet betalen.
Bekijk hier het sjabloon.