6. Voederen en verzorgen

 

Wat en hoeveel eten de varkens?

  • We verdelen onderling twee voederbeurten per dag op een online kalender:
    ’s ochtends en ’s avonds. Een namiddagshift staat open voor wie kan, maar dit is geen voederbeurt.

  • De hulpboer kijkt eerst eens in het logboek wat ze de beurt ervoor hebben gekregen, zo zorg je voor voldoende afwisseling en een gebalanceerd, gevarieerd dieet. Bijvoorbeeld niet twee keer na elkaar brood en melk, maar afwisselen met fruit en groenten. 

  • Vul dus altijd na je voederbeurt in wat de varkens hebben gegeten. 

 

 

Hoeveel de varkentjes eten ontdek je snel, en zal ook veranderen naarmate ze groter worden. Afspraak is dat de varkens alles moeten opeten van de vorige voederbeurt, anders  gaan ze zich echt verwend gedragen door al dat lekkers, en kiezen ze zelf wat ze eten. Als je dat opvolgt krijg je een goeie blik op hoeveel de varkens eten. 

Het is mogelijk dat een dominant varken met het overgrote deel van het voedsel aan de haal gaat. In dat geval zal je maatregelen moeten nemen om te beletten dat andere varkens ondervoed geraken, bijvoorbeeld scheidingen aanbrengen zodat varkens elkaar niet kunnen wegduwen van de voederbak.

Wat mag zeker niet aan varkens worden gevoederd?

  • Wat niet werd nagekeken door een hulpboer, dus laat anderen nooit rechtstreeks de varkens voederen.
  • Vlees of vis, of producten die dit bevatten (zelfs niet in heel kleine hoeveelheden).
  • Producten of afval dat mogelijk in contact kwam met vlees of vis. Dus zeker geen keukenafval, of wat al op borden lag voor menselijke consumptie.
  • Bedorven of beschimmeld voedsel.
  • Aardappelschillen of rauwe aardappelen, rauwe prei, rauwe uien, rauwe look. 

 

Overschakelen naar varkensmeel 

Enkel als er geen voedsel is!! 

  • Meel voor varkens
  • Hoeveelheid/verhouding is: halve emmer meel en 1/4 emmer water.
  • Giet eerst het droge meel in de voederbak en dan pas het water. Meng het niet in een emmer want dat wordt te kleverig om uit te kuisen!
  • Mix tot een pap met je hand door het water toe te voegen of gebruik een stok.